Якщо у вашій батьківщині завжди святкували Пасху, Ви, звісно, пам'ятаєте обідній
вишуканий стіл, заповнений традиційними пасхальними частуваннями.
У цей час із закінченням Великого християнського посту люди починають
готуватися до світлого свята Воскресіння Христа, тому нікого б не дивували.
власноруч смаколики й паски, а прикрашання житла є незмінною традицією цього
надзвичайного свята.
Великодній декор західно- та східноєвропейських країн схожий на те, що в ньому
присутні тематика прикрашання великодніх куточків розписаними яйцями, а також
кроликами, які "приносять" їх у дім.
Якими ж стравами можна насолодитись на Великдень?
Різнобарвні крашанки.
Фарбувати та розмальовувати яйця - давня традиція, яка бере свій початок у віках.
Важливість присутності яйця на Великдень пояснюватися у потребі уподібнення його до
гробу Христової, власне його воскресіння, а червоний колір символізує кров розіп'ятого
Христа. Крім того, червоний колір одночасно вказує і на величну гідність Спасителя.
В наш час великодні яйця фарбують у всі кольори райдуги з різноманіттям
візерунків: це захоплююче заняття притягує до активності всю сім'ю.
Великодні м'ясні страви з хріном.
Традиційною вважається запечена у духовці шинка чи домашня ковбаска. М'ясні
вироби домашнього приготування є ймовірними символами тіла (плоті) Христа за
християнськими віруваннями.
Для попереднього відварювання шинки перед копченням часто беруть воду,
освячена в церкві в Страсну суботу. Цю страву подають у Пасху неділю вранці.
Хрін вважається окремою традиційною стравою, бо за віруваннями він є
символічним нагадуванням про гвозди, якими був розіп'ятий Ісус Христос. Цей гострий
смаколик у поєднанні з вареною свеклою приправляє м'ясні страви та яйця.
Пасхи пасхальні пироги.
Паска вважається хлібом "вічної життя" символом Агнця Божого, розіп'ятого за
наші гріхи на хресті. Апостол Павло описує паску як "; Христа, який був принесений у
жертву". Традиційним вмістом паски є сухофрукти, цукаті, горіхи. Цедрою лимона чи
апельсина заправляють тісто. Декор верхньої частини пасхи відповідає будь-яким смакам і
вподобанням, як від: білкова глазур, прикрашена бізе, макарунами, різноманітними
пряниками у вигляді пташок чи зайчиків.
Пироги також відрізняються за формою, смаком та вмістом. Наприклад, в Україні
поширене випікання пирогів, щедро начинених маковою начинкою Маковий пирог
традиційно готують до багатьох християнських свят, включаючи Пасху.
Ми переконані, великодній стіл є справжнім художнім шедевром кожної
пані. Проте пам'ятаймо, що Великдень - це не лише свято тіла, але й душі людей, які
прославляють величне Воскресіння Ісуса Хреста!
З любов'ю, команда "АС ТІМ"
Якими ж стравами можна насолодитись на Великдень?
Різнобарвні крашанки.
Фарбувати та розмальовувати яйця - давня традиція, яка бере свій початок у віках.
Важливість присутності яйця на Великдень пояснюватися у потребі уподібнення його до
гробу Христової, власне його воскресіння, а червоний колір символізує кров розіп'ятого
Христа. Крім того, червоний колір одночасно вказує і на величну гідність Спасителя.
В наш час великодні яйця фарбують у всі кольори райдуги з різноманіттям
візерунків: це захоплююче заняття притягує до активності всю сім'ю.
Великодні м'ясні страви з хріном.
Традиційною вважається запечена у духовці шинка чи домашня ковбаска. М'ясні
вироби домашнього приготування є ймовірними символами тіла (плоті) Христа за
християнськими віруваннями.
Для попереднього відварювання шинки перед копченням часто беруть воду,
освячена в церкві в Страсну суботу. Цю страву подають у Пасху неділю вранці.
Хрін вважається окремою традиційною стравою, бо за віруваннями він є
символічним нагадуванням про гвозди, якими був розіп'ятий Ісус Христос. Цей гострий
смаколик у поєднанні з вареною свеклою приправляє м'ясні страви та яйця.
Пасхи пасхальні пироги.
Паска вважається хлібом "вічної життя" символом Агнця Божого, розіп'ятого за
наші гріхи на хресті. Апостол Павло описує паску як "; Христа, який був принесений у
жертву". Традиційним вмістом паски є сухофрукти, цукаті, горіхи. Цедрою лимона чи
апельсина заправляють тісто. Декор верхньої частини пасхи відповідає будь-яким смакам і
вподобанням, як від: білкова глазур, прикрашена бізе, макарунами, різноманітними
пряниками у вигляді пташок чи зайчиків.
Пироги також відрізняються за формою, смаком та вмістом. Наприклад, в Україні
поширене випікання пирогів, щедро начинених маковою начинкою Маковий пирог
традиційно готують до багатьох християнських свят, включаючи Пасху.
Ми переконані, великодній стіл є справжнім художнім шедевром кожної
пані. Проте пам'ятаймо, що Великдень - це не лише свято тіла, але й душі людей, які
прославляють величне Воскресіння Ісуса Хреста!
З любов'ю, команда "АС ТІМ"